Dağ yağda və ya früterdə qızardılmış kartof, peraşji, ponçik və şirniyyatlar orqanizm üçün çox təhlükəlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetoloq İrina Mansurova früterlərin xüsusən uşaqlara zərərini açıqlayıb:
“Burada əsas təhlükə elə früterdə olan termo emaldır. Bu zaman zərərli birləşmələr yaranır ki, bunlar kanserogen təsir edir. Kanserogen maddələr isə xərçəng yaradır.
Früterdə hazırlanan desertlərdə şəkər, karbohidrat, yağ, üstəlik də kanserogen maddələr orqanizmi yükləyir, mədəaltı vəz, qaraciyər, ürəyə zərər verir.
Belə qidaları yeyənlərdə diabet, ürək xəstəlikləri, gələcəkdə xərçəng ola bilir.
Digər zərərli şirin məmulatlar:
Saqqız, içlikli transyağlı şirniyyatlar, batonlar, şokolad batonları, əriyən konfetlərdir.
Bu qidalarda əlavələr və transyağlar olur”.