• 13:21 – Prezidentdən göstəriş: geniş islahat paketi hazırlanır 
  • 11:04 – İlham Əliyev Leonid Slutski ilə görüşüb 
  • 14:08 – Prezident SABAH proqramı ilə bağlı sərəncam imzaladı 
  • 12:25 – İlham Əliyev Şimali Makedoniya Prezidenti ilə görüşüb 

Dondurmalar həyat üçün təhlükəlidir? (AÇIQLAMA)

  • 20.07.2024, 10:04,
  • Səhiyyə
  • Baxılıb: 637
Dondurmalar həyat üçün təhlükəlidir? (AÇIQLAMA)


"Dondurmadan bruselyoz xəstəliyinin yayılma halları yetərincədir”.

Bunu Qaynarinfo-ya açıqlamasında professor Adil Qeybulla deyib.

Professor bildirib ki, süd məhsulları normal pasterizə olunmasa brusellalar və bakteriyalar ölmürlər:

"Süd yaxşı pasterizə olunmalıdır, yalnız bundan sonra ondan dondurma hazırlanmalıdır. Təəssüflər olsun ki, bu texnologiya pozulub, gigenik qaydalar gözlənilmir”.

Ekspert məhz bu səbəbdən belə vəziyyətlə qarşı-qarşıya olduğumuzu xatırladıb:

"Donmuş süddə də bu bakteriyalar təsir effektini saxlayır. İstəlinən zaman patoloji proses yarada bilirlər. Onlar donma zamanı ölmürlər. Bu, bağırsaq bakteriyaları qrupudur, bağırsaqlarda xəstəliklər törədir. Bura daxilidir- Escherichia coli, Salmonella, Shigella. Bunlar dizinteriyadır, adətən süd məhsullarının normal pasterizə olunmamasından yaranır”.

Qeyd edək ki, daha 3 yerli və 5 idxal olmaqla, ümumilikdə, 8 dondurma məhsulunda insan sağlamlığı üçün təhlükəli hesab edilən bakteriya (Enterobacteriaceae) aşkarlanıb. Bildirilib ki, uyğunsuzluq aşkar edilmiş məhsul partiyalarının dövriyyədən çıxarılması və ticarət şəbəkələrindən geri çağırılması ilə bağlı 7 müəssisə barəsində məhdudlaşdırıcı tədbirlərin tətbiqinə dair qərarlar qəbul edilib və icra üçün sahibkarlara təqdim olunub.
Şərh yaz
  • BUGÜN
  • OXUNANLAR

Ramiz Mehdiyev AMEA-nın sədri seçildi

  • 23-10-2019, 21:00
  • 8 006
  • 1

Yollar buz bağlayacaq - XƏBƏRDARLIQ

  • 22-12-2021, 14:22
  • 4 688
  • 56
 Valyuta məzənnəsi
SOSİAL ŞƏBƏKƏLƏR
  • Вконтакте
  • Facebook
  • Twitter